onsdag 9 december 2009

Sömnlöshet och mer plugg väntar..

(white rumped vulture)

Återigen var natten tuff. Gick och la mig klockan 11 tillsammans med sambon och kände mig verkligen trött! Vi pratade en stund om ditt o datt som vi brukar innan vi släcker lampan och jag trodde faktiskt att jag skulle somna utan större problem... Klockan ett gav jag upp hoppet och gick upp igen. Åt en smörgås och läste igenom lite bloggar som jag följer och försökte sedan sova igen vid halv tre. Ytterligare en timme gick utan sömn och jag var på vippen att gå upp igen, kelade en stund med kiisarna som båda två låg i vår säng. Masserade mitt värkande knä och försökte igen.. Skulle tro att jag till slut somnade vid halv femtiden. Min plan med att komma upp tidigt idag var därmed förstörd!

Satt och kollade igenom kursplanen och studiehandledningen inför den nya kursen som börjar på måndag under natten. Insåg med skräckblandad förtjusning att jag har en oerhört tuff kurs framför mig. Samtidigt blir det nog den mest roliga och givande kurs vi får under denna terminen. Vi ska läsa hud/sår, hals, öron och ögon. Vilket kanske inte låter så svårt. Lägg då till att vi ska kunna ställa diagnoser på de vanligaste sjukdomar som drabbar dessa områden, veta vilken typ av läkemedel som ska ordineras samt kunna informera och undervisa patienten om detta. För varje sjukdom ska vi kunna patofysiologi (hur sjukdomen påverkar kroppen), risker och egenvård. Till varje läkemedel ska vi kunna förklara farmakologin (hur medicinen påverkar kroppen ner till cellnivå), verksam substans i läkemedlet samt biverkningar!

Förutom detta ska vi presentera en vetenskaplig artikel för varje område muntligt inför klassen! Genomföra en metodövning där vi ska ställa diagnos på en patient, berätta för patienten om sjukdomen och läkemedlet som blivit ordinerat samt förklara hur patienten kan vårda sig själv hemma. Detta görs under uppsikt av examinatorer som bockar för i en lååång lista det vi har fått med i mötet. Här examineras allt vi gör, inte bara den information vi ger patienten utan även hur vi bemöter patienten. Hur vi är klädda, om vi följer basala hygienrutiner, kollar patientens identitet och hur vi tilltalar patienten. Det är med andra ord väldigt mycket att tänka på. Givetvis får vi inte veta på förhand vad patienten lider av utan måste lista ut detta själva under mötets gång. Patient spelas av en kurskamrat som får en patientroll tilldelad.

(Cape Vulture)

Utöver allt detta ska vi även läsa vidare inom läkemedelsberäkning och ha en salstentamen i detta! Nämnde jag att kursen bara är på 5 veckor? Hur i hela friden ska vi hinna lära oss allt på ynka 5 veckor?? Hoppas verkligen att min kropp håller för det höga tempo som blir precis över jul och nyår... tror inte det blir ork och energi över till att julpynta här hemma i alla fall som jag tänkt. Skolan måste gå först! Får samla in julstämning när jag är hemma hos mamma eller mormor.

Håll tummarna för att jag överlever denna kursen :p

1 kommentar:

  1. Såg ditt inlägg med KBT.Jag har panikångest vilken för närvarande spelar mej spratt.Det finns ganska vettiga böcker i ämnet och kan få lite ideer som man själv kan pröva på.Det viktiga är att inte tänka negativa tankar utan se till det positiva.Att man skaffar sig ett schema över det som är jobbigt och efterhand testa sig framåt.Har märkt att när min kropp värker och man är trött även i knoppen så miss-tolkar jag det som panik.Men man får kämpa på. Trist att inte kunna sova,det behöver man verkligen.Hoppas det funkar i natt.

    SvaraRadera